TISC se počasi prebuja

V mesecu januarju se je ustvarjalni vrvež na naši šoli še dodatno okrepil tudi v popoldanskih urah. Že od poldne naprej se po učilnicah zbirajo skupine učencev, ki se vključujejo v projekt Popestrimo šolo, kateri se z evropskimi sredstvi financira iz republiškega Sklada za razvoj kadrov in štipendije. V letošnjem januarju pa so nas obiskale tudi številne skupine učencev, ki v Cerknem obiskujejo šolo v naravi, večinoma v Centru šolskih in obšolskih dejavnosti Cerkno ter zavodu zagotavljajo prve zametke tržnih prihodkov pod okriljem znanega projekta Topografsko izobraževalno središče Cerkno (TISC), katerega glavna gonilna sila je trenutno  Eko energetski park obnovljivih virov energije z brunarico in čebelnjakom. Z načrtovanim dolgoročnim povezovanjem prav vseh turistično – izobraževalnih potencialov na Cerkljanskem in zglednim sodelovanjem prav vseh ponudnikov različnih zanimivih zgodb iz naših krajev, bo mogoče odpreti kotlino tudi Evropi in svetu.

IMG_2476 copy_1Učenci Osnovne šole iz Stične, ki so bivali v CŠOD Cerkno, so 15. januarja obiskali našo brunarico ter spoznavali moć svetlobne energije.

DSC_1007 copy

DSC_1014 copy

Teden dni kasneje so fizikalne lastnosti obnovljivih virov energije spoznavali učenci iz Ajdovščine.

IMG_2639 copy

IMG_2628 copy

V  večernih urah, ob 19.00 pa so se mladi Ajdovci zbrali pred našo interaktivno tablo v učilnici slovenščine, kjer sta jih pričakala naša učiteljica slovenščine Anica Svetik ter kustos cerkljanskega muzeja, zgodovinar Sandro Oblak. Ker je šola v naravi mladih Ajdovcev posvečene predvsem športnim aktivnostim in smučanju, si v tem času niso mogli privoščiti ogleda naše osrednje zgodovinske znamenitosti – partizanske bolnišnice Franja, tako da sta jim jo z besedo in sliko pričarala Sandro in Anica.

IMG_2660 copy

V četrtek, 29. januarja, pa je priznani strokovnjak energetik Marko Derlink izvajalcem programov priskočil na pomoč pri izvedbi delavnic za učence iz Gornje Radgone.

IMG_2674 copy

IMG_2676 copy

Energetske delavnice v šoli pa so za obiskovalce iz Pomurja v popoldanskem času vodile učiteljice Alenka Bogataj, Danijela Vidmar, Petra Mlakar in Petra Jenko.