Energetski eko park se prvič predstavi

Prva ideja se je pojavila pred približno dvema letoma, ko so staknili glave predstavniki Agencije za obnovljive vire energije GOLEA in ravnatelj naše šole, medtem ko se je že odvijala sanacija kurilnice s prehodom goriva na biomaso.
Na vrtu Osnovne šole Cerkno naj bi poleg lepo urejenega vrta, vrtne lope, kompostnika in hotela za žuželke, zrastla še brunarica, ki bi predstavljala energetsko varčno hišo s samostojnim virom električne energije. Ni bilo malo dvomljivcev, ki so bili prepričani, da iz te moke ne bo kruha, vendar so vsi dvomi izginili, ko je v mesecu juniju na vrtu stala dokončana brunarica opremljena z energetskimi napravami, ki izkoriščajo energijo sonca in vetra za pridobivanje električne energije.
Kmalu za njo se je na vrtu pojavil še prelep čebelnjak, kjer so se naselile pridne delavke že v treh panjih.
Na naši šoli se zavedamo, da smo z brunarico pridobili sodobno didaktično učilo, z optimalnim približkom realne situacije. Njeno poslanstvo je tako izobraževalno kot vzgojno. Brunarica predstavlja skupaj z ogrevanjem na biomaso, ekološkim vrtom in čebelnjakom samooskrbovalni okolju prijazen objekt z učinkovito rabo energije.
Pomembnosti osveščanja na tem področju pa se zavedamo vsi, zato smo se odločili, da bomo vrata odprli tudi zunanjim obiskovalcem.
Dijaki Gimnazije Tolmin so bili v četrtek, 4. septembra, naši prvi obiskovalci. G. Marko Derlink jim je predstavil brunarico, zanimivo organizacijo čebeljih družin sta predstavila g. Marko Hvala in g. Jože Bizjak, devetošolci Nika, Jan, Tilen in Tine so predstavili različne načine porabe obnovljivih virov energije, dijaki pa so imeli možnost tudi sami opraviti nekaj eksperimentov.
Prijetno, veselo in poučno je bilo v družbi tolminskih dijakov, ki so pot nadaljevali na Vojsko, mi pa se že pripravljamo na  sprejem naslednjih obiskovalcev.

DSC_0619 DSC_0629

DSC_0639 IMG_0689

IMG_0713 IMG_0672

IMG_0671 DSC_0621