tisc_prebuja

TISC se počasi prebuja

V mesecu januarju se je ustvarjalni vrvež na naši šoli še dodatno okrepil tudi v popoldanskih urah. Že od poldne naprej se po učilnicah zbirajo skupine učencev, ki se vključujejo v projekt Popestrimo šolo, kateri se z evropskimi sredstvi financira iz republiškega Sklada za razvoj kadrov in štipendije. V letošnjem januarju pa so nas obiskale tudi številne skupine učencev, ki v Cerknem obiskujejo šolo v naravi, večinoma v Centru šolskih in obšolskih dejavnosti Cerkno ter zavodu zagotavljajo prve zametke tržnih prihodkov pod okriljem znanega projekta Topografsko izobraževalno središče Cerkno (TISC), katerega glavna gonilna sila je trenutno  Eko energetski park obnovljivih virov energije z brunarico in čebelnjakom. Z načrtovanim dolgoročnim povezovanjem prav vseh turistično – izobraževalnih potencialov na Cerkljanskem in zglednim sodelovanjem prav vseh ponudnikov različnih zanimivih zgodb iz naših krajev, bo mogoče odpreti kotlino tudi Evropi in svetu.

IMG_2476 copy_1Učenci Osnovne šole iz Stične, ki so bivali v CŠOD Cerkno, so 15. januarja obiskali našo brunarico ter spoznavali moć svetlobne energije.

DSC_1007 copy

DSC_1014 copy

Teden dni kasneje so fizikalne lastnosti obnovljivih virov energije spoznavali učenci iz Ajdovščine.

IMG_2639 copy

IMG_2628 copy

V  večernih urah, ob 19.00 pa so se mladi Ajdovci zbrali pred našo interaktivno tablo v učilnici slovenščine, kjer sta jih pričakala naša učiteljica slovenščine Anica Svetik ter kustos cerkljanskega muzeja, zgodovinar Sandro Oblak. Ker je šola v naravi mladih Ajdovcev posvečene predvsem športnim aktivnostim in smučanju, si v tem času niso mogli privoščiti ogleda naše osrednje zgodovinske znamenitosti – partizanske bolnišnice Franja, tako da sta jim jo z besedo in sliko pričarala Sandro in Anica.

IMG_2660 copy

V četrtek, 29. januarja, pa je priznani strokovnjak energetik Marko Derlink izvajalcem programov priskočil na pomoč pri izvedbi delavnic za učence iz Gornje Radgone.

IMG_2674 copy

IMG_2676 copy

Energetske delavnice v šoli pa so za obiskovalce iz Pomurja v popoldanskem času vodile učiteljice Alenka Bogataj, Danijela Vidmar, Petra Mlakar in Petra Jenko.

inkluzivne_delavnice

Inkluzivne delavnice

V petek, 7. novembra, so se na naši šoli ponovno zbrali učenci oddelkov posebnega programa vzgoje in izobraževanja Osnovne šole Idrija, Varstveno-delovnega centra Idrija ter Doma upokojencev Idrija-enota Marof,  na že tradicionalnem poučnem druženju z učenci ter delovnim kolektivom Osnovne šole Cerkno. Tudi letos je število zunanjih udeležencev in njihovih spremljevalcev preseglo številko 50, s strani šole pa je bilo v organizacijo ter izvedbo programov vključnih nad 60 naših učencev različnih starosti, ki sta jih, kot vsako leto, navdušili pobudnici srečanja, učiteljici Anka Hvala, letošnja občinska nagrajenka ter Ladka Obid. Ob prihodu so se gostom najprej predstavili z gledališko igro Očistimo Zemljo, ki je nastala po scenariju in v režiji učiteljice Alenke Bogataj,  z močnim sporočilom, da se bo potrebno ozreti okrog sebe in VIDETI, kako smo “zapackali” ta naš prelepi planet. Gromki aplavz in burno odobravanje sta potrdila navdušeno strinjanje gostujoče publike s sporočilom predstave. Nato smo se v družbi naših učencev porazdelili v tri domiselne in zanimive delavnice. Učiteljica Petra Jenko jih je razgibala v gibalno – plesnih nalogah, Danijela Vidmar jih je s sodelavkami naučila izdelati vremenski kazalnik, z največjim zanimanjem pa so se vključili v delavnico obnovljivih virov energije našega novega energetskega eko parka z vrtom in čebelnjakom, ki ga je znala zanimivo predstaviti ekipa naravoslovcev pod vodstvom učiteljice Irene Zajc. Po slastni malici, ki jo je tako kot vsako leto za obiskovalce pripravil kuhar Gregor Ozebek s svojo ekipo, so se gostje zadovoljni in polni novih vtisov vrnili na svoje domove ter v izobraževalne ustanove, s seboj pa niso vzeli le prijaznih darilc, plišastih polmesečkov, temveč polna srca tiste obnovljive energije prav posebne vrste, o kateri sta na začetku srečanja nazorno spregovorila logopedinja Cvetka Pavrič in ravnatelj Milan Koželj.

IMG_0439 copyTudi z naših inkluzivnih delavnic potuje sporočilo: očistimo vendar ta zapackani svet!

IMG_0426 copy

Drugošolcem pa je ponovno uspelo priklicati sonce.

IMG_0443 copy

Obiskovalcu Janku je bila predstava tako všeč, da si je takoj zaželel skupnega posmeta z režiserko Alenko (desno) in njeno pomočnico študentko Polono.

IMG_0456 copy

IMG_0462 copy

IMG_0463 copy

IMG_0480 copy

Naši učenci se iz leta v leto bolj množično vključujejo v delavnice.

IMG_0468 copy

Zaplešimo skupaj in začutimo drug drugega v ritmu glasbe.

IMG_0485 copy

IMG_0449 copy

DSC_0703

V brunarici pa smo se učili o energiji vode, lesa, vetra … energijo vetra smo skupaj ujeli tudi v balone

 

vremebo

Vreme bo…

deževno, oblačno, hladno in vetrovno, muhasto, turobno najbolje pa je, kadar je sončno in prijetno toplo. Zagotovo bi znali veliko o vremenu povedati naši tretješolci, ki so vremenu (v okviru programa eko energetskega parka naše šole) posvetili celo dopoldne. Že zjutraj so z lastnimi inštrumenti pričarali nevihto in čisto pravi oblak, ki je odpotoval neznano kam in ga še vedno iščemo. Razdelili so se v skupine in širili svoje vremenslovsko znanje v različnih delavnicah. Spoznali so delovanje naše eko brunarice in ugotovili, da vreme niso le snežinke, sonce in oblaki, ampak je pomembna tudi smer in moč vetra, količina in vrsta padavin …
Izdelali so vremensko kolo, ki jim bo pomagalo pri napovedovanju in prikazovanju vremena ter z inštrumetni in plesom uprizorili pravo vremensko pravljico. Dopoldne je bilo kar malce prekratko, saj bi o vremenu lahko govorili še in še. Le kakšno bo jutri? Vzamemo dežnik ali sončna očala?

vreme3Mladi vremenoslovci  pri delu.

vreme1

vreme4

Ojoj, oblačno bo.

??????????

Vremenska pravljica z glasbili.

vreme9

Plešemo nevihtni ples.

Vreme bo
Naj bodo na nebu kumulusi, cirusi ali stratusi
naj bom dobre ali slabe volje.

Tudi če od mraza razjeda me težava,
tudi če postaja vroče, ker bliža se zabava.

Vreme je in bo skupaj z mano dan za dnem.

sepredstavi

Energetski eko park se prvič predstavi

Prva ideja se je pojavila pred približno dvema letoma, ko so staknili glave predstavniki Agencije za obnovljive vire energije GOLEA in ravnatelj naše šole, medtem ko se je že odvijala sanacija kurilnice s prehodom goriva na biomaso.
Na vrtu Osnovne šole Cerkno naj bi poleg lepo urejenega vrta, vrtne lope, kompostnika in hotela za žuželke, zrastla še brunarica, ki bi predstavljala energetsko varčno hišo s samostojnim virom električne energije. Ni bilo malo dvomljivcev, ki so bili prepričani, da iz te moke ne bo kruha, vendar so vsi dvomi izginili, ko je v mesecu juniju na vrtu stala dokončana brunarica opremljena z energetskimi napravami, ki izkoriščajo energijo sonca in vetra za pridobivanje električne energije.
Kmalu za njo se je na vrtu pojavil še prelep čebelnjak, kjer so se naselile pridne delavke že v treh panjih.
Na naši šoli se zavedamo, da smo z brunarico pridobili sodobno didaktično učilo, z optimalnim približkom realne situacije. Njeno poslanstvo je tako izobraževalno kot vzgojno. Brunarica predstavlja skupaj z ogrevanjem na biomaso, ekološkim vrtom in čebelnjakom samooskrbovalni okolju prijazen objekt z učinkovito rabo energije.
Pomembnosti osveščanja na tem področju pa se zavedamo vsi, zato smo se odločili, da bomo vrata odprli tudi zunanjim obiskovalcem.
Dijaki Gimnazije Tolmin so bili v četrtek, 4. septembra, naši prvi obiskovalci. G. Marko Derlink jim je predstavil brunarico, zanimivo organizacijo čebeljih družin sta predstavila g. Marko Hvala in g. Jože Bizjak, devetošolci Nika, Jan, Tilen in Tine so predstavili različne načine porabe obnovljivih virov energije, dijaki pa so imeli možnost tudi sami opraviti nekaj eksperimentov.
Prijetno, veselo in poučno je bilo v družbi tolminskih dijakov, ki so pot nadaljevali na Vojsko, mi pa se že pripravljamo na  sprejem naslednjih obiskovalcev.

DSC_0619 DSC_0629

DSC_0639 IMG_0689

IMG_0713 IMG_0672

IMG_0671 DSC_0621

 

DSC_0575 copy_1

Tehnični prevzem uspel

V ponedeljek, 21. julija, je brunarica obnovljivih energetskih virov v okviru projekta Eko energetskega parka OŠ Cerkno prestala tudi prvo tehnično preizkušnjo ter pridobila obratovalno dovoljenje. Dogodek je spremljala novinarska ekipa nacionalke in pripravila prispevek za slovensko kroniko. Ob brunarici pa je razširjena ekipa strokovnjakov s strani izvajalcev in predstavnikov financerjev podrobno pregledala vse obratovalne zahteve, ki so jih uspešno uskladili odgovorni vodja gradbišča Matjaž Šuster, odgovorni projektant Aljoša Trebše ter odgovorni nadzornik Branko Hrast. S strani Goleje kot predstavnika donatorjev, Švicarsakega prispevka, so se tehničnega prevzema udeležili direktor Rajko Leban, vodja projekta Primož Ladava ter koordinatorici Alenka Palian in Ivana Kacafura. Dogodek pa so koordinatorji tehničnega prevzema izkoristili tudi za pripravo profesionalnih posnetkov nove pridobitve za švicarske donatorje. Ob brunarici bo v tednu dni zrasel tudi didaktični čebelnjak za delovanje čebelarskega krožka, ki so ga na OŠ Cerkno ob spodbudi in podpori lokalnega čebelarskega društva zasnovali že letošnjo pomlad.

 DSC_0570 copy

Fotografije brunarice bodo preko donatorskih agencij obkrožile svet.

DSC_0585 copy_1

Ob brunarici pospešeno nastaja tudi čebelnjak.

logo300dpi copy

Logotip našega energetskega EKO parka je na internem razpisu oblikovala Lara Zlatoper ter na zaključni prireditvi ob koncu šolskega leta prejela nagrado Goleje.